Nieuwsbericht 

Deel

Schengengebied verlaten niet langer nodig bij vrije termijn na reguliere verblijfsvergunning

Vanaf 15 februari 2024 mag iemand met een niet-visumplichtige nationaliteit nog 90 dagen in Nederland zijn, direct nadat de reguliere verblijfsvergunning is verlopen. Dit heet de vrije termijn. Het is dan niet meer verplicht om eerst buiten het Schengengebied te zijn geweest. Dit geldt bijvoorbeeld voor uw werknemer (of familielid) met een niet-visumplichtige nationaliteit. De werknemer hoeft voor de vrije termijn geen aanvraag in te dienen, maar moet wel voldoen aan alle voorwaarden voor kort verblijf. Bij Nederland Wereldwijd kunt u controleren of iemand een visum nodig heeft.

Wanneer geldt de vrije termijn niet?

Is de verblijfsvergunning van de werknemer door de IND ingetrokken? Of is er een terugkeerbesluit gegeven? Dan heeft de werknemer geen recht op de vrije termijn. Voor werknemers met een visumplichtige nationaliteit verandert er niets. Zij moeten ook na 15 februari 2024 eerst buiten Nederland een Schengenvisum aanvragen. Kijk bij Nederland Wereldwijd voor alle informatie over de voorwaarden en het aanvragen van een Schengenvisum

Verplichtingen referent

U bent als referent van de voorgaande verblijfsvergunning tot 1 jaar na afmelding nog verantwoordelijk voor eventuele kosten van terugkeer naar het land van herkomst. Deze verplichting eindigt zodra de vrije termijn begint.  Blijft iemand langer dan is toegestaan in Nederland  (overstay)?  Dan hoeft de referent in dat geval de kosten van uitzetting niet te betalen. 


Bron: Nieuwsbrief Zakelijk | IND

Ander interessant nieuws

Want to learn Dutch faster? With the fast track courses, you can!

News from our partner: in'to Languages

Lees meer

Zomer webinars Student Insurance georganiseerd door Aon

In juli en augustus organiseert onze partner Aon zomer webinars over verzekeringszaken voor zowel EU als non-EU studenten.

Lees meer

Immigratie en integratie met een lach – comedy night, English spoken

Nieuwe HR medewerkers kunnen zich laten informeren over immigratie wetgeving en de procedure om een internationale (gast)medewerker naar Nederland te halen.

Lees meer

Over

Algemeen