De ervaring van…

Immigratieadviseur Loes

Functie

Immigratieadviseur 

Land van herkomst

Nederland

Werkzaam bij WCFV sinds

2020

Culinaire tip

Nederlandse boerenkazen

Deel

WCFV is gevestigd op de campus van Wageningen University & Research, waar Loes heeft gestudeerd. Dankzij haar grote interesse voor culturen zit zij goed op haar plek bij Welcome Center Food Valley.

Wat houdt je werk in?

Ik begeleid internationale medewerkers bij hun immigratie gerelateerde zaken. Bijvoorbeeld wanneer internationale medewerkers vanuit hun land van herkomst naar Nederland verhuizen, maar het kan ook een verlenging zijn van de huidige verblijfsvergunning. Het zijn grotendeels administratieve taken waarbij we documenten opvragen en gegevens verwerken. Daarnaast voeren we ook persoonlijke inreisgesprekken met internationale medewerkers die voor het eerst naar Nederland verhuizen.

Waarom ben je dit werk gaan doen?

Wat mij in eerste instantie erg aantrok is het internationale karakter van het werk. Ik heb altijd al een grote interesse gehad voor internationale omgevingen en verschillende talen en culturen. Ik ben bij WCFV begonnen als backoffice medewerker, als vervanging voor zwangerschapsverlof, dat is inmiddels drie jaar geleden. Na anderhalf jaar ben ik ingewerkt als immigratieadviseur, het doet me goed om iets voor iemand anders te kunnen betekenen.

“Door informatie en antwoorden te geven kun je de expats geruststellen, het is niet niks om huis en haard achter te laten voor een baan in Nederland!”

Wat vind je het leukst aan je werk?

Het leukst aan mijn werk vind ik de inreisgesprekken. Deze voer ik doorgaans online uit als de nieuwe internationale medewerker nog in het land van herkomst is. Je krijgt daarbij echt een inkijkje in het leven van iemand anders. Je kunt vaak aardig goed zien hoe iemand erbij zit. Door extra informatie te geven en vragen te beantwoorden kun je ze vaak geruststellen, het is immers niet niks om huis en haard achter te laten en een baan in Nederland aan te nemen.

Welke casus is jou het meest bijgebleven?

De casussen die mij het meest bijblijven hebben vaak te maken met onrust in het land van herkomst, waardoor het proces soms wat complexer wordt. Een gesloten ambassade kan bijvoorbeeld uitdagend zijn.

Heb je tips voor expats?

Wees lief voor jezelf de eerste paar maanden. Het is niet niks om naar het buitenland te verhuizen. Naast dat er van alles geregeld moet worden, kom je ook in een andere cultuur terecht. Ik denk dat het normaal is dat je even wat tijd nodig hebt om daaraan te wennen.

En probeer eens de Nederlandse boerenkazen, als je die eenmaal geproefd hebt wil je hier nooit meer weg! 😉

Loes Ederveen

Ervaringsverhalen

Anja-Primary-Contact-WCFV-Management-Office-Assistant-Wagenigen-University-&-Research-Leerstoelgroep-Microbiologie
Anja, Management Assistant bij WUR
“Samen met WCFV kunnen we met een gerust hart een dienstverband of gastaccount via HR regelen”
Anna Maria - Griekenland
Maria Anna uit Griekenland
Zonder verwachtingen kwam Anna Maria naar Nederland. Ze omringt zich met mensen uit verschillende landen. Haar eigen cultuur delen met anderen heeft haar geholpen zich thuis te voelen in Nederland.

Over

Algemeen