De ervaring van…

Tan uit Brazilië

Functie

Promovendus bij Wageningen University & Research

Land van herkomst

Brazilië 

 
In Nederland sinds

27 november 2022

Favoriete woord
Data

Favoriete snack
Zoute drop

Deel

Met weinig verwachtingen kwam Tan naar Nederland. Inmiddels is hij bekomen van de cultuurschok. Hij geniet van de fietscultuur en zoute drop, maar verbaast zich nog steeds over de vele smalle trappen.

Waarom heb je ervoor gekozen om naar Nederland te komen?
Ik heb ook overwogen om in Frankrijk en Duitsland te gaan werken. Ik heb uiteindelijk voor Nederland gekozen vanwege de goede werkomstandigheden en de mogelijkheid om te werken met specifieke mensen die ik altijd bewonderd heb.

Heb je last gehad van een cultuurshock?
Absoluut. Ik denk dat het hoort bij verhuizen naar een nieuw land. Toen ik voor het eerst Brazilië verliet, was het hartje zomer en toen ik in Nederland aankwam, was het hartje winter. Het verschil in weer was opvallend. Mensen hier hebben de neiging om ’s winters meer tijd thuis door te brengen, dus het duurde even voordat ik gesetteld was en nieuwe mensen leerde kennen. Maar tegen de tijd dat de dagen langer worden in de lente en de zon fel begint te schijnen, verandert alles. Deze periode is geweldig en iedereen wil gewoon buiten zijn om van de warmte te genieten. Ik denk dat ik niet gewend was dat de seizoenen de dagelijkse routine zo intens bepaalden. Dat is het grootste verschil dat ik voelde toen ik hier kwam.

Heb je ook in andere landen gewerkt?
Ik heb tijdens mijn bachelorstudie stage gelopen in Ushuaia, Argentinië. Als bioloog naar afgelegen plaatsen gaan om gegevens te verzamelen is een activiteit die over de hele wereld veel op elkaar lijkt. Er is ook niet veel ruimte om te innoveren als je dit soort werk doet. Maar een opvallend verschil is de beschikbaarheid van middelen in termen van financiering en apparatuur. De mogelijkheid om grote projecten te financieren leidt tot het hebben van ultramoderne apparatuur die misschien niet gebruikelijk is op andere locaties.

Voordat je naar Nederland kwam, had wellicht ideeën over hoe je leven hier zou zijn. Voldeed Nederland aan je verwachtingen?
Ik had heel weinig idee hoe het zou zijn. Het enige beeld dat ik had was via blogposts en video’s op sociale media. Er wordt altijd gewezen op de balans tussen werk en privé en het is echt zo dat mensen in Nederland een gezonde balans hebben. Mensen zijn inderdaad direct met hun mening, maar dat vertaalt zich niet in onbeschoftheid. De mensen hier zijn over het algemeen erg vriendelijk en ongedwongen, en serieus als het tijd is om te werken. De architectuur en omgeving zijn prachtig (en vrij vlak, dus je kunt vaak tot ver in de horizon kijken). Ik ben ook altijd verbaasd over de magere en hoge gebouwen met smalle trappen overal in het land. Het weer kan guur zijn, maar de zomer is meestal aangenaam.

Waar heb je aan gewerkt (of nog aan gewerkt) om je hier thuis te voelen?
Ik denk dat het belangrijkste doel altijd is om een breder sociaal netwerk op te bouwen en meer plezier te hebben met verschillende mensen. Ik heb ook een Nederlandse taalcursus gevolgd. Ook al spreekt iedereen hier goed Engels, alle infrastructuur en openbare communicatie gebeurt in het Nederlands. Dus toegang hebben tot deze communicatiediensten maakt het leven gemakkelijker.

De mensen hier zijn respectvol en zullen je onafhankelijkheid respecteren door aan te nemen dat je geen hulp nodig hebt als je er niet om vraagt.

Nederland heeft een huizencrisis. Was het moeilijk om een huis te vinden?
Dit is waarschijnlijk een van de grootste uitdagingen om naar Nederland te verhuizen en het was vrij moeilijk om hier een huis te vinden. Ik had het geluk dat een van mijn collega’s een kamer had die ik een tijdje kon huren en het lukte me pas na twee maanden hier te wonen om mijn eigen appartement te huren. Ik denk dat er geen kortere weg is voor dit probleem en dat je je erop moet voorbereiden voordat je aankomt.

Zou je, met alles wat je nu weet, opnieuw voor Nederland kiezen?
Ja. Ik denk dat de politieke situatie niet meer hetzelfde is als voorheen, en afnemende motivatie kunnen deze keuze voor veel hoogopgeleide werknemers beïnvloeden. Maar deze factoren waren niet de reden waarom ik in eerste instantie voor Nederland heb gekozen, dus mijn oorspronkelijke mening staat nog steeds overeind.

Heb je tips of advies voor anderen die in Nederland gaan werken?
Zoek een tijdelijk onderkomen voordat je aankomt en onderschat niet de tijd die het kost om hier een huis te huren. Geniet van de fietsinfrastructuur want die is geweldig.

Als afsluiting, kun je een een paar ‘words of wisdom’ in het Portugees met ons delen?

“Quem tem boca, vai a Roma”.

Het betekent letterlijk “Wie een mond heeft, komt aan in Rome”, maar het zegt iets over openhartig zijn en niet verlegen zijn om vragen te stellen en om hulp te vragen als je die nodig hebt. De mensen hier zijn respectvol en zullen je onafhankelijkheid respecteren door aan te nemen dat je geen hulp nodig hebt als je er niet om vraagt. Dat betekent niet dat ze het niet willen doen. Maar als je hulp nodig hebt, moet je daar duidelijk over zijn. Communiceer dus wanneer dat nodig is en maak alles altijd duidelijk. Dat is ook een goede manier om je open te stellen voor de mensen hier en zij zullen dat ook doen.

Gerelateerde informatie:

Ervaringsverhalen

Anja-Primary-Contact-WCFV-Management-Office-Assistant-Wagenigen-University-&-Research-Leerstoelgroep-Microbiologie
Anja, Management Assistant bij WUR
“Samen met WCFV kunnen we met een gerust hart een dienstverband of gastaccount via HR regelen”
Anna Maria - Griekenland
Maria Anna uit Griekenland
Zonder verwachtingen kwam Anna Maria naar Nederland. Ze omringt zich met mensen uit verschillende landen. Haar eigen cultuur delen met anderen heeft haar geholpen zich thuis te voelen in Nederland.