De ervaring van…
Verhalen » Maria Anna uit Griekenland
Maria Anna uit Griekenland
In Nederland sinds
2021 / 2022
Land van herkomst
Griekenland
Werk
Promovendus bij Wageningen University & Research en Universiteit Gent
Favoriete woord
Gezellig
Favoriete snack
Tompouce
Deel
Zonder verwachtingen kwam Maria Anna naar Nederland. Ze omringt zich met mensen uit verschillende landen. Haar eigen cultuur delen met anderen heeft haar geholpen zich thuis te voelen in Nederland.
Waarom heb je ervoor gekozen om naar Nederland te komen?
Ik besloot naar Nederland te komen omdat ik mijn horizon wilde verbreden wat betreft mijn opleiding. Ik heb ook de mogelijkheden bekeken om ook in andere landen te reizen en studeren/verblijven, maar de optie van Nederland tijdens de COVID-tijd leek aantrekkelijker.
Heb je last gehad van een cultuurshock?
Natuurlijk zijn er veel verschillen tussen mijn thuisland en Nederland. Sommigen van hen zijn hieronder in deze lijst te vinden:
- Waar ik vandaan kom, lunchen we meestal na 15.00 uur en meestal wordt het eten dezelfde dag nog gekookt. Het diner wordt ook later om 21:00 uur geserveerd en niet om 17:00 uur, zoals gewoonlijk in Nederland. De mogelijkheid om als lunch een broodje te nuttigen is er niet, echter eten wij meestal liever eerder een broodje dan onze lunch om 10.00 uur.
- Als we in Griekenland de bus gebruiken, bedanken we de buschauffeur meestal niet. Hier zie ik veel mensen zeggen: “bedankt!” voordat je uitstapt. Ik vind dit een hele leuke gewoonte van de Nederlandse cultuur. Er moet ook worden vermeld dat de stiptheid van het vervoer ongeëvenaard en verbazingwekkend is in dit land!
- Nederlanders geven er doorgaans de voorkeur aan om direct te zijn, maar ik heb wel het idee dat ze soms geen rekening houden met de gevoelens van hun gesprekspartner. Ik zie steeds vaker dat mensen uit Zuid-Europa op een andere manier dezelfde boodschap overbrengen, alleen met andere bewoordingen, en toch de band met hun discussiant intact houden. Misschien is er op dit vlak nog ruimte voor verbetering!
- Nederlanders houden echt van hun fiets! Ik was verbaasd dat ze overal mee naartoe fietsten, zelfs naar bruiloften! In Griekenland, en vooral in het centrum van Athene, kan het fietsen je mank maken door het drukke verkeer!
- Het gezondheidszorgsysteem is anders en het kan voor een expat verwarrend overkomen. Direct naar een dokter gaan is hier geen optie. In Griekenland is direct naar de dokter gaan iets dat dezelfde dag nog kan, zonder dat daarvoor een verwijzing van een huisarts nodig is.
- Koningsdag! Dat is nog een cultureel verschil. In mijn land hebben we geen soortgelijk feest. Maar Nederlanders houden van deze dag, en in elke stad zijn wel muziekpodia te vinden! Het is voor iedereen een fijne en feestelijke dag!
- Tikkies overal! In NL kun je na een feestje een factuur ontvangen voor de betaling. Als je in Griekenland wordt uitgenodigd voor een feest, wordt meestal alles gedekt door de eigenaar van het feest (anders weet je vanaf het begin dat er moet worden betaald).
- Gesprekken over geestelijke gezondheid! Hier heb ik het gevoel dat het zorgen voor je geestelijke gezondheid iets is dat door een grote meerderheid van de mensen wordt gepromoot en ondersteund. Ik ben erg blij met deze aanpak in deze kwestie, en ik hoop dat Griekenland in de toekomst ook zo open zal zijn over dit onderwerp.
”Ik zou willen voorstellen dat je openstaat voor het maken van zowel internationale als Nederlandse vrienden, en blijf niet alleen bij je landgenoten.”
Zijn er verschillen met het werk dat je hebt gedaan in andere landen en hier?
- Als je in Nederland extra uren werkt, krijg je daarvoor betaald.
- Slechts 8 uur werken is hier mogelijk. Er wordt niet van je verwacht dat je langer dan deze uren je werk verricht.
Voordat je naar Nederland kwam, had wellicht ideeën over hoe je leven hier zou zijn. Voldeed Nederland aan je verwachtingen?
Eerlijk gezegd had ik geen verwachtingen, ik ga liever zelf dingen ontdekken. Ik kan dus helaas geen vergelijking maken.
Hoe ervaart je partner het leven in Nederland?
Mijn partner is Nederlands, dus ik denk dat hij een cultuurschok ervaart in onze relatie.
Waar heb je aan gewerkt (of nog aan gewerkt) om je hier thuis te voelen?
- Door de ontmoetingen met mensen uit mijn eigen land voelde ik mij thuis.
- Ook het vieren van onze gebruikelijke feesten hielp mij om mij thuis te voelen.
- Als lid van het Wageningsch Vrouwenkoor voel ik mij thuis. In dit koor komen vrouwen uit verschillende landen van de wereld samen en zingen we in onze moedertaal. Door dit initiatief voel ik mij ook verbonden met andere culturen.
- Door mijn cultuur te bespreken met vrienden uit verschillende landen en mijn collega’s voelde ik me thuis.
- Door het planten van een basilicum- en een oreganoplant voelde ik me thuis. Mijn familie is dol op dit soort planten/kruiden.
- Het aanbieden van zelfgemaakt Grieks eten aan niet-Griekse vrienden zorgde ervoor dat ik me thuis voelde.
Nederland heeft een huizencrisis. Was het moeilijk om een huis te vinden?
Het was inderdaad moeilijk, maar de platforms die door de universiteit worden aangeboden, zijn volgens mij buitengewoon nuttig!! Dus ik heb via hen mijn accommodatie gevonden.
Zou je, met alles wat je nu weet, opnieuw voor Nederland kiezen?
Misschien zou ik dat doen.
Heb je tips of advies voor anderen die in Nederland gaan werken?
Wees flexibel en open voor de cultuur van anderen. Als je iets ongepast vindt, wees dan beleefd en zeg het uiteraard. Ik zou willen voorstellen dat je openstaat voor het maken van zowel internationale als Nederlandse vrienden, en blijf niet alleen bij je landgenoten.
Als afsluiting, kun je een een paar ‘words of wisdom’ in het Grieks met ons delen?
“Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος.”
Geschreven door Nikos Kazantzakis een Griekse schrijver.
Het betekent ”Ik hoop op niets. Ik vrees niets. Ik ben vrij.”
Maria Anna Antonovardaki